Nieuws

In gebruikstelling nieuwe CNC bedfreesmachine

Bijblijven is in de wereld van de techniek van levensbelang zowel voor mensen als voor een machinepark. Vanwege de steeds maar groeiende afmetingen van de gevraagde werkstukken, en natuurlijk een stukje efficiëntie- en kwaliteitsverbetering, is bij Veldman recent een nieuwe bedfreesmachine in gebruik genomen.

Het gaat om een KIHEUNG KNC-U100 die met een X slag van 3100 mm, een Y slag van 1250 mm, een Z slag van 1600 mm en een maximaal werkstukgewicht maar liefst 13 ton buitengewoon geschikt is voor het bewerken van de genoemde grotere producten.Vanwege de noodzakelijke hoge nauwkeurigheid en stabiliteit, is ook de machine zelf zwaar uitgevoerd, en het eigengewicht bedraagt dan ook een indrukwekkende 23 ton. 

Maar aan de andere kant is de machine ook heel flexibel, want naast de grote werkstukken kunnen ook kleinere werkstukken prima worden opgepakt, wat in de dagelijkse praktijk een enorm voordeel is.Het gereedschap wordt aangedreven door een 38 kW elektromotor die via een ZF reductor een spilkoppel van 1636 Nm op de benen brengt.

De feitelijke bewerkingen worden uitgevoerd met een Huron freeskop met hydraulische gereedschapsklemming , die dankzij een gereedschapswisselaar met 40 posities niet voor één gat te vangen is. De spilsnelheden van 0 tot 1000 en van 1000 tot 4000 per minuut maken de machine geschikt voor een veelheid aan taken en gereedschappen. Over snelheden gesproken, met 5000 mm/min (12000 mm/min in de ijlgang) verspilt de machine geen tijd bij verplaatsingen langs de X, Y en Z assen, want de tijd dat er niet wordt gefreesd wordt er ook geen geld verdiend.

Bediening van de machine vindt plaats via een Heidenhain TNC 530 dialoog besturing die uitblinkt door een grote mate van gebruikersvriendelijkheid, maar ook via een RS 232C aansluiting kan de machine van informatie worden voorzien. 

De machine is een product van de Kiheung Machinery Co. Ltd. Deze in 1968 opgerichte Koreaanse onderneming heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van CNC machines zoals bewerkingscentra en freesbanken. Na Koreaanse klanten als Samsung Heavy industries en Korea Precision hebben de machines hun weg gevonden over de hele wereld, tot IJmuiden aan toe.